terug

Zuid Aan Zee zomerweek in Arnhem zeer geslaagd

Zuid Aan Zee is een zomerweek die 29 augustus tot en met 2 september 2016 plaatsvond op de Kunstwerkplaats, een kunstenaarsterrein in Arnhem-Zuid. Het project is een idee van Tamara Roos die het concept in 2015 in alkmaar al heeft uitgevoerd, namelijk Alkmaar aan Zee. Onder de noemer Kinderen aan Zee wilde ze dat de zomerweek in 2016 in drie steden plaatsvond; Alkmaar, Purmerend en Arnhem. Hiervoor heeft zij Kunstbedrijf Arnhem benaderd. Aangezien Jeugdcultuurfonds Arnhem een nauwe samenwerking met het Kunstbedrijf heeft, schoven we al aan bij het eerste gesprek. Op de achtergrond heeft Jeugdcultuurfonds Arnhem meegedacht met betrekking tot communicatie rondom het project en vanaf het begin hebben we duidelijk gemaakt dat we deelname willen vergoeden voor de kinderen voor wie bedrag van 100,- voor de week een drempel vormt. Dat zijn uiteindelijk 12 kinderen met een GelrePas en 8 kinderen uit het AZC locatie Elden geworden. De totale groep bestond uit 50 kinderen en had een mooie samenstelling omdat ook betalende kinderen deelnamen. Onderstaand een overzicht van de prachtige week! !

Voor meer informatie betreffende het project zie www.kinderenaanzee.nl

 

Dag 1: De kop is eraf!

Niets mooier dan die opgewonden koppies te zien, en hun wil er iets bijzonders van te maken. Ze bedenken en maken alles zelf. En de mentoren helpen hen daarbij.

presentatie-mentoren-2 samen-bezigsimone-verft-op-auto

Dag 2: Ideeën krijgen vorm

Storm: “We zijn brood aan het bakken en soep aan het koken op de ouderwetse manier. Want zo deden ze het vroeger. Ik heb zelf met behulp van een aansteker een fikkie gestookt. We zijn groentebroodjes aan het maken met peterselie, knoflook, paprika, prei en snijbiet.”

pizza-maken soep-op-het-vuur samen-aan-tafel

Nikita kwam op het idee om een één-wieler te maken. Zij zag ergens een wiel liggen met twee stokken en een plaat. Met een ijzerzaag hebben we er een stuk vanaf gezaagd. Bij de fiets willen we een dwarsfluit. Anna gaat er straks op fietsen.
Loes gaat op een paardenrollator met een trommel en ik ga op een skatebord met gitaar. Samen zijn wij de nieuwe stadsmuzikanten”, zo vertelt Nienke.

Dag 3: De stad in opbouw

Zuid Aan Zee werd vandaag bezocht door mensen die het project een warm hart toedragen. Zo waren er o.a. mensen van het Jeugdcultuurfonds Arnhem aanwezig, Cultuurmij Oost en Kinderen Aan Zee uit Alkmaar. Ze werden rondgeleid door de toppers Anna en Loes.

rondleiding-met-karen-verkerk

Dag 4: Uitwerken en afwerken van de bedachte ideëen van maandag

Nikolai zag dat een stel jongens oude lp`s hadden gevonden. Ze gebruikten ze als frisbees. Dit vond hij zonde. Hij bedacht zich dat het mogelijk moest zijn een hand-bestuurbare platenspeler te maken. En zo zag de “do it yourself platenspeler” het daglicht. En het mooie is, hij doet het echt!

pick-up-half-afpick-up

De één-wieler van Anne is af en ze fietst fantastisch. Ze heeft zelfs een klein en groot model in elkaar gelast!

fiets-in-de-maakjongen-probeert-eenwieler meisje-wiel-lassen

Ook het oefenen voor de einddemonstratie van morgen staat op het programma. Mooi om te zien hoe alle ideeën echt vorm beginnen te krijgen!

Dag 5: De kinderen demonstreren hun bijzondere uitvindingen, inventieve bouwsels en verrassende ontdekkingen.

Op de laatste dag van Zuid Aan Zee Een week lang samen bouwen, experimenteren, vallen en weer opstaan zorgde voor een bijzondere synergie. Vele kinderen met verschillende achtergronden leerden elkaar kennen. Soms door middel van handen en voeten en daar waar nodig door middel van een tolk. Ook muziek diende als een krachtig communicatie middel.

kinderen-maken-muziek kinderen-op-kussensjongens-met-slinger

De dank woorden op kleine rolletjes papier, deed vele kinderharten smelten. Wat hebben ze mooie momenten vol kleuren, vormen, bewegingen, verhalen en klanken beleefd.

simone-met-kind-met-rolletjekinderen-in-zwembad-2jongens-op-tracktor
Het bestuur van Jeugdcultuurfonds Arnhem is op drie momenten langs gekomen om te kijken en waren zeer enthousiast over het project.

mensen-bij-foodtruck-met-dick-van-der-meer

Onze complimenten aan Olga Lozeman, projectleidster Kunstbedrijf Arnhem, de mentoren, de kok van het AZC met zijn heerlijke kookkunsten, alle donateurs die via Voordekunst een financiële bijdrage hebben geleverd, alle personen die materialen hebben gedoneerd.

donker-getinte-jongens-eten-ijsje

Tot volgend jaar!

 

Foto’s: Zuid Aan Zee, Olga Lozeman

Tekst: Sonja Meijer