terug

Waalwijk viert aansluiting bij Jeugdcultuurfonds Brabant

Waalwijk, 24 maart 2017 – Dansen met vrienden, samen muziek maken of toneel spelen. Ook kinderen uit gezinnen in Waalwijk met een krappe portemonnee kunnen dit nu doen. Want Waalwijk sluit zich aan bij het Jeugdcultuurfonds Brabant met een bijdrage van €15.000. De Rabobank Foundation ondersteunt de samenwerking met een gift van €5.000.

 

De gemeente Waalwijk, de Rabobank en Jeugdcultuurfonds Brabant vierden op 24 maart dat alle kinderen nu mee kunnen doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank De Langstraat aan de Winterdijk traden leerlingen van Kunstencentrum Waalwijk op met muziek en dans.

 

Plezier

Cultuurwethouder Hans Brekelmans vindt het heel belangrijk dat alle kinderen in Waalwijk nu lid kunnen worden van de harmonie of de toneelvereniging en lessen kunnen volgen bij het kunstencentrum. “Daar beleven kinderen zo ontzettend veel plezier aan. En het is goed is voor ze. Ze krijgen er nieuwe vrienden door en leren beter op school. Daarom moet iedereen mee kunnen doen. Doordat Waalwijk nu meedoet aan het Jeugdcultuurfonds Brabant kan dat.”

De wethouder overhandigde een cheque met de bijdrage aan het fonds. Ook Peter Konijnenburg, directievoorzitter van Rabobank De Langstraat gaf een cheque met de gift van de Rabobank Foundation.

 

De effecten van kunst

Annelies Visser, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Brabant: “Kunst is goed en leuk om te doen. Het ontwikkelen van de eigen creativiteit en het laten horen en zien wie je bent, hebben grote effecten op kinderen: op hun zelfvertrouwen, op het concentratievermogen. Het vergroot de sociale vaardigheden en vergroot de kansen om later goed mee te kunnen doen in de samenleving. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen in achterstandsposities. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen. Een kind dat danst, tekent of zingt, is een gelukkig kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren.”

 

Vergoeding aanvragen

In Nederland leven ruim 420.000 kinderen in armoede. In deze gezinnen is vaak te weinig geld voor lessen of bijvoorbeeld instrumenten. Ook in Waalwijk leven kinderen van 4 tot en met 17 jaar in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Dit betekent een inkomen lager dan 120% van het bijstandsniveau. Voor deze kinderen kan een aanvraag worden ingediend bij Zorgloket Waalwijk via zorgloket@waalwijk.nl. De contactpersoon voor het Jeugdcultuurfonds Brabant – Waalwijk is Francesco van Mierlo van Kunstencentrum Waalwijk, f.vanmierlo@kunstencentrumwaalwijk.nl.