terug

Start JeugdCultuurFonds in Wijk bij Duurstede

Het was een feestelijke middag in het Calypso Theater op donderdag 2 november. Hier werd het startsein gegeven van het gecombineerde JeugdSportCultuurFonds. Het was al mogelijk voor kinderen, waarvan de ouders dit niet kunnen betalen, om mee te doen met verschillende sporten. Nu komt daar ook cultuur bij.

LANDELIJK NETWERK

Het JeugdCultuurfonds is het landelijk netwerk van stedelijke en provinciale fondsen, ondersteund door een landelijk bureau en zet zich in voor alle kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar, die graag willen (leren) dansen, muziek maken, toneelspelen, schilderen, maar voor wie thuis geen geld is voor lessen of instrumenten. Het JeugdCultuurfonds geeft deze kinderen een steuntje in de rug. Via een intermediair kunnen ouders een aanvraag indienen voor een bijdrage. De intermediairs zijn professionals uit het onderwijs, maatschappelijk werk, jeugdzorg en de gezondheidszorg. Al drie jaar is het JeugdSportFonds in Wijk bij Duurstede actief. Met hierbij het JeugdCultuurfonds is het nu het enige gecombineerde lokale fonds in Nederland.

MEEDOEN

Jan Heijman liet aan de hand van een voorbeeld zien hoe belangrijk het is dat kindern kunnen meedoen. Kinderen vertellen op school over hun weekend. De een heeft een film gezien, de ander heeft gevoetbald of een andere sport gedaan of is met de trein naar Amsterdam geweest naar het Rijksmuseum. En dan moet jij vertellen dat je helemaal niets hebt gedaan omdat je ouders dat niet kunnen betalen. Voor alle kinderen zou het mogelijk moeten zijn om mee te doen, te kunnen sporten of iets cultureels te doen. Of zoals kinderen het verwoorden: “Als je sport of iets creatiefs doet, dan heb je een hobby en verveel je je niet, dan heb je plezier, het leven is kort, dan maak je vrienden, dan zit je lekker in je vel, het maakt je gelukkig.” Voorzitter Marion Soons gaf uitleg over het ontstaan van het Sportfonds na de Bijlmerramp. Door mee te kunnen doen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en ze worden er blij van. Om deze gezinnen te vinden worden intermediairs ingeschakeld, bijvoorbeeld via school of de huisarts.

OPENING

Voor de opening was een afgevaardigde van het landelijk bureau Sport & Cultuur en de Rabobank gekomen. Wethouder Wil Kosterman liet weten het belangrijk te vinden dat alle kinderen de kans krijgen om mee te doen. Veel kinderen doen al mee en de gemeente ondersteunt het fonds graag hierbij. Ook de Rabobank Foundation steunt deze initiatieven. “Zo kunnen we samen de wereld beter maken.” De middag werd feestelijk afgesloten met een dansje, waarbij ook het publiek mee mocht doen.