terug

Jubileumcongres opent met lied ‘Hier word ik gelukkig van’

Het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Drenthe bestaan tien jaar! Dat werd gevierd met een jubileumcongres op 15 november in de Tamboer in Hoogeveen. Een congres met aandacht voor de inhoud, maar ook voor het talent van kinderen! Zo opende de kindermusicalgroep van Scala het congres met het speciaal voor het Jeugdcultuurfonds gemaakte lied van Kinderen voor Kinderen: ‘Hier word ik gelukkig van’. Taekwondoschool Sidokwan gaf een demo met een meidengroep en theatergroep SPOT! uit Groningen zong liedjes over het dagelijks leven van een jongere.

Dagvoorzitter Herbert Dijkstra ging in gesprek met voorzitter Frits Alberts van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds, met wethouder Gert Vos en met voormalig staatssecretaris en toekomstig Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma. Ze spraken over de betekenis van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds voor kinderen die in armoede opgroeien. Frits Alberts: “Dit jubileum is een feestje, maar eigenlijk zouden we niet nodig moeten zijn.” Voor het gros van de kinderen is deelname aan sport en cultuur de normaalste zaak van de wereld, maar ze zijn niet weggelegd voor één op de negen kinderen. ,,Dat is echt heel veel’’, stelde Hans Meulenkamp, lector van de Saxion Hogeschool Deventer. ,,Het gaat in ons land om zo’n 400.000 kinderen.’’ Jetta Klijnsma, oud-staatssecretaris en toekomstig Commissaris van de Koning in Drenthe, schetste het belang van deelname van kinderen aan sport en cultuur. ,,Als je kinderen buitensluit, wordt het een grote puinhoop in ons land.’’

Het werk van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Drenthe kan niet gedaan worden zonder onze intermediairs: professionals die de aanvragen voor de kinderen verzorgen. Als afsluiting werden de intermediairs in het zonnetje gezet en toegezongen door onze ambassadeurs: de band Tangerine.