Fund icon

Welke gemeenten doen mee met jeugdcultuurfonds Groningen?

Het Jeugdcultuurfonds is nog niet in iedere gemeente in Groningen actief. De volgende gemeenten doen mee:

 • Appingedam
 • Bedum
 • De Marne
 • Delfzijl
 • Eemsmond
 • Groningen
 • Grootegast
 • Haren
 • Leek
 • Loppersum
 • Midden-Groningen
 • Oldambt
 • Pekela
 • Stadskanaal
 • Ten Boer
 • Veendam
 • Westerwolde
 • Winsum
 • Zuidhorn
Coördinator:
Martina Haak-Snoek
Mailadres:
groningen@jeugdcultuurfonds.nl
Telefoon:
06 – 81304503 (di-wo-do van 9.00 - 12.00 uur)
Adres:
Bordewijklaan 98, 9721 WP Groningen (alleen postadres)
Donaties op:
NL39 RABO 0300 9776 46 tnv Stichting Jeugdcultuurfonds Groningen
KvK nummer:
34336092
RSIN nummer:
820696134

Groningse informatie

Groningse ouders

Groningse intermediairs

Groningse donateurs

Groningse aanbieders

Uw dochter wil hiphoppen, uw zoon wil leren drummen…

…Maar u heeft geen idee waar u het geld vandaan moet halen. Misschien kan het Jeugdcultuurfonds Groningen helpen! Het Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen. Het Jeugdcultuurfonds betaalt het lesgeld of een bijdrage in de benodigde attributen, zoals instrumenten of dansschoenen, tot een maximum van € 450,- per kind, per cursusjaar.

Ouders kunnen zelf géén aanvraag jcf-header-7Adoen bij het Jeugdcultuurfonds. Professionals uit bijvoorbeeld het onderwijs of maatschappelijk werk, die het gezin goed kennen, mogen wél een aanvraag doen. Wij noemen deze professionals ‘intermediairs’ voor het Jeugdcultuurfonds. Via deze link komt u bij een overzicht van onze intermediairs per regio. Mocht u er niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op.

Nadat het fonds een aanvraag goedkeurt, kan het gezin het kind inschrijven bij de instelling (cultuuraanbieder) waar het kind de lessen gaat volgen. Het fonds krijgt vervolgens een factuur van deze instelling en zal de factuur betalen. Als het kind de lessen in het jaar erna wil voortzetten, zal een nieuwe aanvraag vóór de start van de nieuwe cursus moeten worden ingediend.

Spelregels in het kort
• Het jeugdcultuurfonds financiert als de ouder(s) of verzorger(s) geen andere financieringsmogelijkheden heeft.
• Het gezinsinkomen mag maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum bedragen. Alleen in Hoogezand-Sappemeer  (max. 115 %) , Slochteren (max. 110%) en Loppersum (max. 130%) gelden andere percentages.
• De bijdrage van het Jeugdcultuurfonds is maximaal € 450,– per kind per jaar.
• Bijdragen voor cursussen of lidmaatschappen worden rechtstreeks overgemaakt aan de vereniging, instelling of aanbieder. Het Jeugdcultuurfonds keert géén geld uit aan jeugdigen of ouder(s).
• De jongere is bij aanvang van de cursus of activiteit niet ouder dan 17 jaar.
• De activiteit moet vallen onder de categorie: muziek, beeldende kunst, dans, nieuwe media, theater of kindercircus en het moet gaan om actieve deelname.


Vragen over de spelregels

Wanneer komt een gezin in aanmerking voor een financiële bijdrage?
Niet iedereen komt in aanmerking. Het gezin moet wel aan een aantal voorwaarden van het fonds voldoen. Het gezinsinkomen mag in Groningen bijvoorbeeld niet meer bedragen dan 120 % van het Sociaal Wettelijk Minimum (SWM). Let op: dit percentage is dus per gemeente anders en wordt twee keer per jaar aangepast door de Rijksoverheid.

Let op: het gaat om een netto gezinsinkomen/ besteedbaar inkomen. Netto betekent het bedrag dat maandelijks op de rekening van het gezin binnenkomt. Als ouders/verzorgers samen de zorg dragen voor een kind, maar wel gescheiden wonen, dienen de inkomens bij elkaar opgeteld te worden.

Bij welke aanbieders mag mijn kind de cursus doen?
De meeste cultuuraanbieders zijn al aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds. Uw intermediair kan u hierover informeren. Heeft u een andere aanbieder op het oog die nog niet bij ons is aangesloten, dan kunt u dit aangeven bij uw intermediair en zullen we de cultuuraanbieder eerst beoordelen op een aantal criteria.

De cursus is al begonnen, maar het gezin kan de rekening niet betalen?
Het Jeugdcultuurfonds doet niet aan schuldsanering. De inschrijfdatum van de cursus mag dus niet in het verleden liggen. Het fonds vergoedt niet met terugwerkende kracht, maar pas vanaf de datum van goedkeuring van de aanvraag.

U bent intermediair

Fijn dat u de aanvragen voor de kinderen wilt verzorgen. Mede dankzij u kunnen kinderen weer meedoen!
Meteen een aanvraag doen? Ga naar het aanvraagsysteem.

Het Jeugdcultuurfonds Groningen werkt nauw samen met het Jeugdsportfonds Groningen en dat betekent dat intermediairs die reeds erkend zijn door het Jeugdsportfonds automatisch worden erkend als intermediair van het Jeugdcultuurfonds en andersom.

Intermediair worden?

U overweegt intermediair te worden. Daar zijn we blij mee! Hoe meer intermediairs, hoe meer kinderen mee kunnen doen. Intermediair zijn is niet moeilijk. U hoeft zich slechts één keer aan te melden als intermediair om een aanvraag te kunnen doen.
Wanneer u zich via het aanvraagsysteem heeft aangemeld, wordt uw aanmelding door een het lokale Jeugdcultuurfonds beoordeeld. Vervolgens ontvangt u na deze beoordeling een bericht van goed- of afkeuring. Dit kan enige werkdagen in beslag nemen.
Als u als intermediair erkend wordt, kunt u eenvoudig online een aanvraag indienen.

Intermediair worden - trompet JCF Poster A2 Liggend_C 1

U BENT OUDER EN ZOEKT EEN INTERMEDIAIR?

Via deze link treft u een overzicht per regio in de provincie Groningen aan van organisaties/personen die al intermediair zijn. Kent u of heeft u te maken met één van deze organisaties, vraag dan na wie de intermediair binnen de betreffende organisatie is. Uiteraard kunt u ook zelf een professional uit uw omgeving of waar u bij betrokken bent benaderen en vragen intermediair te worden om een aanvraag voor u te doen. U kunt hem/haar verwijzen naar de alinea hierboven (“intermediair worden?”). Komt u er niet uit, neem dan gerust contact met ons op.

Ja, ik geef!

Met uw steun kunnen wij kinderen helpen die graag willen, maar waar thuis geen geld is voor lessen op kunst en cultuurgebied. U kunt het verschil maken!
Uw bijdrage komt direct ten goede aan de kinderen. U kunt een eenmalige donatie doen of een machtiging afgeven voor een structurele donatie.

Direct een donatie overmaken?
U kunt een bedrag naar keuze overmaken op onze rekening:
IBAN: NL39 RABO 0300 9776 46 tnv Stichting Jeugdcultuurfonds Groningen

Vergeet u niet bij mededelingen uw contactgegevens te vermelden? Met uw adres of e-mailadres maakt u het voor ons mogelijk u persoonlijk te bedanken.

U geeft les

Als cultuuraanbieder wilt u natuurlijk dat alle kinderen kunnen dansen, zingen, toneelspelen of schilderen. Ook kinderen uit gezinnen waar geen geld is voor lessen en de benodigde attributen. Van hiphop tot harp: het Jeugdcultuurfonds helpt!

spelregels voor cultuuraanbieders

U kunt zich als cultuuraanbieder in onze regio verbinden aan het jeugdcultuurfonds. Het jeugdcultuurfonds beoordeelt elke aanvraag van toetreden tot onze cultuuraanbieders afzonderlijk. Hierbij houden we naast bevoegdheid en specifiek aanbod ook rekening met de kosten van het aanbod. Een cultuuraanbieder dient haar cursusaanbod en bijbehorende kosten helder op haar website te vermelden en dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Heeft u vragen hierover, dan kunt u deze mailen naar groningen@jeugdcultuurfonds.nl.

Een kind komt in aanmerking voor een bijdrage

Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair. Als cultuuraanbieder kunt u geen aanvraag doen. Wat u wél kunt doen, is laten zien dat het Jeugdcultuurfonds kan helpen. U kunt bijvoorbeeld foldermateriaal neerleggen, een poster ophangen of het Jeugdcultuurfonds vermelden op de website. Laat ons weten wat u nodig heeft. Meer weten of materiaal aanvragen? Mail naar groningen@jeugdcultuurfonds.nl.

“Als ik zing en dans, vergeet ik alles om me heen.”

Shania, 8 jaar

Nieuws

Groningen Groningen
Kick-offbijeenkomst Jeugdcultuurfonds BMWE-gemeenten

Sinds kort kunnen ook kinderen uit de BMWE-gemeenten meedoen aan een cursus muziek, dans, theater/toneel of beeldende kunst…

lees meer
Groningen Groningen
Nieuwsbrief januari 2018

Lees hier onze nieuwsbrief van januari 2018 welke 2x per jaar verzonden wordt aan al onze intermediairs, relaties…

lees meer
Groningen Groningen
3e prijs voor Keyan uit de gemeente Loppersum

De uitslag van de stoepkrijtwedstrijd van het Jeugdcultuurfonds 2017 is bekend! De jury bestaande uit Bertien Minco (directeur…

lees meer
Groningen Groningen
Vlagtwedde en Bellingwedde gestart met Jeugdcultuurfonds

Toneel, dansen, schilderen, muziek maken. Ieder kind is creatief. Maar deze activiteiten zijn niet voor iedereen financieel toegankelijk.…

lees meer
Groningen Groningen
Sint geeft startsein Jeugdcultuurfonds in Delfzijl

Sinds zondag 26 november 2017 is het Jeugdcultuurfonds ook in de gemeente Delfzijl actief Sint en zijn pieten…

lees meer
Groningen Groningen
Jeugdcultuurfonds in Haren

Sinds deze maand kunnen ook kinderen uit de gemeente Haren meedoen aan een cursus muziek, dans, theater/toneel of…

lees meer
Groningen Groningen
Startsein Menterwolde tijdens play-in

  Op zaterdag 4 november werd door José van Schie, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Groningen, de start van…

lees meer
Groningen Groningen
Gemeente Loppersum aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds

Gisteren werd tijdens een feestelijk middag met verschillende sport- en cultuuractiviteiten het startsein voor het Jeugdcultuurfonds in de…

lees meer
Groningen Groningen
The Floor is Yours is terug!

Na het succes van vorig jaar kun je je vanaf nu weer inschrijven voor 10 lessen breakdance! Het…

lees meer
Groningen Groningen
Veendam en Pekela aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds

Maandag 17 juli is op een bijzondere culturele locatie, Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela, het startsein gegeven voor…

lees meer
Groningen Groningen
In Zuidhorn kunnen nu alle kinderen meedoen!

Op dinsdag 27 juni gaven wethouders Nederveen en Bakker het startsein voor het Jeugdcultuurfonds Zuidhorn. In Brede School…

lees meer
Groningen Groningen
Jeugdcultuurfonds Stadskanaal van start gegaan

Maandag 8 mei is in Kunstenschool ZG in Stadskanaal het startsein gegeven voor het Jeugdcultuurfonds in deze gemeente.…

lees meer
Groningen Groningen
Jeugdcultuurfonds Appingedam van start gegaan!

Donderdag 30 maart is in Centrum Kabzeël in Appingedam het startsein gegeven voor het Jeugdcultuurfonds in deze gemeente.…

lees meer
Groningen Groningen
Dansproject ‘The Floor is Yours’ ook in Groningen

Het Jeugdcultuurfonds start samen met Mad Skills – dé expert op het gebied van Urban Culture en Sports…

lees meer
Groningen Groningen
Ook Jeugdcultuurfonds in Oldambt

Op maandag 5 september is in openbare basisschool De Uilenburcht in Beerta het startsein gegeven. Oldambt is nu…

lees meer
Groningen Groningen
Slochteren sluit zich ook aan!

Start van Jeugd Cultuurfonds in Slochteren Op 22 juni a.s. wordt het startsein gegeven van het Jeugdcultuurfonds Slochteren…

lees meer
Groningen Groningen
Samenwerking lokale studentenvereniging

Op 3 mei ondertekenden Sti STAR het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds hun unieke samenwerking bij Albertus Magnus, in…

lees meer
Groningen Groningen
Feestelijke opening jeugdcultuurfonds Leek

Als tweede gemeente in de Provincie Groningen sluit Leek zich aan bij het jeugdcultuurfonds. Woensdag 3 februari vindt…

lees meer