terug

Feest in Hilvarenbeek: kunstparticipatie voor alle kinderen

Dansen met vrienden, samen muziek maken of toneel spelen. Gemeente Hilvarenbeek vindt het belangrijk dat ook kinderen uit gezinnen met een krappe portemonnee dit kunnen doen. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Brabant. Woensdagavond 11 oktober vierden we dit met een feestelijke kick-off in Cultureel Centrum Elckerlyc, waar muziek en dans centraal stonden.

[foto: Michel Klop Fotografie]

Gemeente Hilvarenbeek heeft € 15.000 beschikbaar gesteld om meer kinderen mee te laten doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Tijdens de kick-off overhandigde ook Rabobank Hart van Brabant een cheque van € 5.000 namens de Rabobank Foundation.

Bernd Roks, wethouder Welzijn gemeente Hilvarenbeek: “Wij vinden het belangrijk dat ieder kind deel kan nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Ook als ouders maandelijks iets minder te besteden hebben. Door een financieel steuntje in de rug te geven, krijgen kinderen de kans hun talenten voor bijvoorbeeld muziek of dans te ontwikkelen. Samen met het Jeugdcultuurfonds Brabant, Stichting Leergeld en onze bijdrageregeling Sociale activiteiten, kunnen we nóg meer kinderen laten meedoen”.

 

De effecten van kunst

Annelies Visser, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Brabant: “Kunst is goed en leuk om te doen. Het ontwikkelen van de eigen creativiteit en het laten horen en zien wie je bent, hebben grote effecten op kinderen: op hun zelfvertrouwen, op het concentratievermogen. Het vergroot de sociale vaardigheden en vergroot de kansen om later goed mee te kunnen doen in de samenleving. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen in achterstandsposities. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen. Een kind dat danst, tekent of zingt, is een gelukkig kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren.”

 

Vergoeding aanvragen

In Nederland leven ruim 420.000 kinderen in armoede. Ook in Hilvarenbeek groeien kinderen van 4 tot en met 17 jaar op in gezinnen die vaak te weinig geld hebben voor lessen of bijvoorbeeld instrumenten. Voor deze kinderen kan een aanvraag worden via Stichting Leergeld (info@leergeldhilvarenbeek.nl) en intermediair Cor Vennix (cptvennix@gmail.com). Meer informatie over het fonds kan worden verkregen bij lokale relatiebeheerder Maarten Jense (maartenjense@gmail.com).