terug

Etten-Leur viert aansluiting bij Jeugdcultuurfonds Brabant

Dansen met vrienden, samen muziek maken of toneel spelen. Ook kinderen uit gezinnen in Etten-Leur met een krappe portemonnee kunnen dit nu doen. Want Etten-Leur sluit zich aan bij het Jeugdcultuurfonds Brabant met een bijdrage van € 15.000. De Rabobank Foundation ondersteunt de samenwerking met een gift van € 2.500. De gemeente Etten-Leur, de Rabobank en Jeugdcultuurfonds Brabant vierden op 19 april dat alle kinderen nu mee kunnen doen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nieuwe Nobelaer waren er verschillende optredens met muziek, dans en theater.

Plezier
Cultuurwethouder Jan van Hal vindt het heel belangrijk dat alle kinderen in Etten-Leur nu lid kunnen worden van bijvoorbeeld de harmonie of de toneelvereniging en lessen kunnen volgen bij alle aanbieders die Etten-Leur rijk is. “Daar beleven kinderen zo ontzettend veel plezier aan. En het is goed voor ze. Ze krijgen er nieuwe vrienden door en leren beter op school. Daarom moet iedereen mee kunnen doen. Doordat Etten-Leur nu meedoet aan het Jeugdcultuurfonds Brabant kan dat.”

De effecten van kunst
Annelies Visser, voorzitter van het Jeugdcultuurfonds Brabant: “Deelnemen aan kunstonderwijs is verrijkend. Het ontwikkelen van de eigen creativiteit en het laten horen en zien wie je bent, hebben grote effecten op kinderen: op hun zelfvertrouwen, op hun concentratievermogen. Het vergroot de sociale vaardigheden en vergroot de kansen om later goed mee te kunnen doen in de samenleving. Deze effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen in achterstandsposities. Hun zelfbewustzijn groeit, ze krijgen meer oog voor hun kansen. Dansen, tekenen en zingen draagt positief bij in de ontwikkeling van een kind. En een kind dat lekker in zijn vel zit, zal op alle fronten beter presteren.” Directeur/bestuurder van Nieuwe Nobelaer Hilda Vliegenthart: “Wij zijn er trots op dat de gemeente Etten-Leur zich in ons huis aansluit bij het Jeugdcultuurfonds Brabant. Het is een eer om deel uit te mogen maken van deze samenwerking. Kunst en cultuur verbindt, verdiept, maakt slimmer en gelukkiger. Dat gun ik ieder kind!”

Vergoeding aanvragen
In Nederland leven ruim 420.000 kinderen in armoede. In deze gezinnen is vaak te weinig geld voor het volgen van kunstlessen of het huren van instrumenten. Ook in Etten-Leur leven kinderen in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Voor deze kinderen kan door aangewezen intermediairs een aanvraag worden ingediend bij het Jeugdcultuurfonds Etten-Leur. Deze intermediairs staan dicht bij de kinderen en hebben zicht op de thuissituatie.