terug

Jan Jaap van der Wal

Nieuwe ambassadeurs Friesland

Leeuwarden – Jan Jaap van der Wal (cabaretier), Caja Cazemier (kinderboekenschrijfster), Grietine Molenbuur (choreografe), Elske DeWall (zangeres) en de band Broken Brass Ensemble worden ambassadeur voor het Jeugdcultuurfonds Friesland. Zij gaan zich inzetten om nog meer kinderen in de provincie actief te laten deelnemen aan kunst en cultuur.

Hieronder stellen zij zich voor:

Broken Brass Ensemble

Broken Brass Ensemble‘Muziek werkt verbindend. Als band spelen we door heel Europa en overal wordt een andere taal gesproken. Maar zodra we muziek gaan maken, maakt dat (taal)verschil niets meer uit. Muziek werkt ook als katalysator. Wij hebben ons kunnen ontwikkelen door de sterke brass-cultuur in Friesland en nu willen wij ons weer inzetten om de volgende generatie verder te helpen. Door middel van onze muziek en manier van spelen.’

De mannen van Broken Brass Ensemble maken aanstekelijke brass-muziek in een modern jasje. Ze zijn daardoor een graag geziene gast op nationale en internationale festivals en speelden onder andere North Sea Jazz, Eurosonic/Noorderslag, Oerol en Paaspop ‘plat’. Ook De Wereld Draait Door heeft de creatieve mix van New Orleans brass met hiphop, soul, funk en jazz inmiddels ontdekt. Daarnaast brachten ze in 2015 hun eerste plaat ‘Brasshopper’ uit.

Caja Cazemier

Caja Cazemier‘Door te lezen kun je van alles meemaken. Lezen vergroot je wereld en de kennis over jezelf en andere mensen. En daarnaast is je verliezen in een boek en dus alles om je heen vergeten soms héél fijn!
Wij hadden veel boeken thuis, en wat was ik trots op mijn eigen boekenplank! Behalve heel veel lezen en verhaaltjes schrijven kon ik als kind na school naar gymnastiek en pianoles, en later zat ik ook op zwemclub.
Muziek maken, dansen, toneelspelen: het is niet alleen leuk, maar je groeit er ook nog eens van. Helaas is les krijgen en jezelf ontwikkelen niet voor alle kinderen weggelegd. Want het kost geld. En niet elke gezin heeft daar genoeg van. Gelukkig kunnen kinderen gesteund worden door het Jeugdcultuurfonds met een financiële bijdrage.
Ik heb als kind alle kansen gehad, en ik zou willen dat iedereen die kansen kreeg. Daar wil ik me graag voor inzetten! Hoe meer mensen weten dat deze mogelijkheid er is, hoe meer kinderen kunnen profiteren en lekker kunnen gaan dansen, zingen, muziek maken, toneelspelen of welke kunstvorm dan ook.’

Caja Cazemier is schrijfster van meer dan 40 jeugdboeken, bijvoorbeeld De grote survivalgids voor brugklas en puberteit, Offline en #selfie. In 2008 won ze de Prijs van de Jonge Jury voor haar boek Vamp, en ze heeft verschillende nominaties op haar naam staan. Haar boeken gaan over al die dingen waar jongeren mee te maken kunnen hebben als zij tussen 11 en 16 jaar oud zijn: verliefdheid, jezelf ontdekken, pesten, alcohol, anders zijn, sociale media. Naast het schrijven werkt zij als jongerencoach.

 

Elske DeWallElske DeWall

Elske DeWall is zangeres en songwriter. Ze is geboren in Veenwouden en studeerde aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Naast zingen en tekstschrijven, kan ze ook meerdere instrumenten bespelen.

Haar nummers worden gebruikt voor films en series (‘Alle Tijd’ en ‘Moordvrouw’) en ze heeft opgetreden met o.a. de 3JS, Jonathan Jeremiah, het Metropole Orkest en Lional Richie.

 

 

Grietine Molenbuur

Grietine Molenbuur‘Kansen om te Dansen’

Grietine Molenbuur is oprichter, docent en choreograaf van de Jeugd Dans Opleiding Fryslân, de eerste voltijds MBO dansopleiding van Nederland.
Eerder was zij artistiek leider van Dansgroep Duende. Naast de volwassen amateurdansers leidde zij ook jong talent op.
Vanwege haar betrokkenheid en inzet voor de danskunst in Friesland (en Nederland) kreeg zij verschillende onderscheidingen; de Friese Anjer, de LCA Dansprijs, de Gratama en werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

 

 Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal‘Muziek zet luiken open in je hoofd en in je hart die niet worden geopend achter een gameconsole of een schoolboek. Daarom moeten alle kinderen minstens de kans krijgen om met muziek of een andere kunstuiting in aanraking te komen.’

Jan Jaap van der Wal werd geboren in Leeuwarden en verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam. Daar sloot hij zich aan bij de Comedytrain, een podium voor standupcomedians. Al snel daarna volgt zijn doorbraak bij het grote publiek als schrijver en teamleider van het satirische nieuwsprogramma ‘Dit was het nieuws’.
Vele theatershows en tv-programma’s verder maakt Jan Jaap van der Wal nog steeds zijn droom waar; mensen vanaf het podium of op televisie aan het lachen maken.